Фаянсови плочки срещу плочки за баня от камък

Posted by admin 15.03.2019 0 Comment(s)

Принципно има много общи неща между плочките за баня изработени по класическия начин от керамична паста и тези, които са направени от каменни материи. Приликите са свързани с твърдата повърхност, устойчивостта на вода, издръжливост на трафик и продължителността на експлоатация. Има обаче и ключови разлики.

 

Това което може да се отбележи като съществена разлика е свързано с оформянето на повърхностите на самите керамични плочки, така че те да бъдат пригодени за различни помещения и сгради. Също така глазурата на керамичните изделия се прави, за предпазване от щети и петна. Друга съществена разлика се състои в прилагането на технологии, които произвеждат плочки за баня, имитиращи други материи, дърво, стъкло, метал и дори каменни плочки.

 

Каменните плочки за баня са видове плочки, които са зависими като характеристики изцяло от качествата на избраната каменна материя. Най-често използване за направата на плочки от камък са материите: гранит, мрамор, шисти, варовик, пясъчник, травертин и др. Всички те имат особености, които са видими в крайния резултат. Когато се поставят на сравнителна база с керамичните плочки за баня се вижда, че не е чак толкова лесно да се отсъди, които плочки са по-добри като избор.

 

Например когато се търси сравнение в качествата порьозност и уязвимост към вода, неглазираната керамика е много близка като качества до среден клас естествен материал тип травертин. И двата вида трябва да бъдат добре уплътнени на повърхността, за да се предпазват от петна. В този аспект всички каменни материи подлежат на обработка за уплътняване на повърхността, за да се получат нужните качества на плочките приложими за влажни и мокри помещения. По-здравите гранит и шисти например могат да минат само с първоначално запечатване.

 

Сравнението за начините на почистване също е важно преди избора на плочки за баня. Например плочките от каменна материя са много податливи на почистване с киселинни почистващи препарати и трябва много да се внимава как почиствате повърхностите в банята. При керамичните плочки можете да използвате много по-силни и стерилизиращи препарати за цялостно почистване в интериора. 

 

В крайна сметка, изборът остава на хората, които знаят най-добре какво ще приляга отлично на тяхната баня.